Hrvatski jezikEnglish language
Kulturno – povijesni sadržaj - baština
Prirodno – zemljopisne znamenitosti
Sportsko – edukativno - zabavni program
U duhu Istre
Dodatne usluge

Kulturno – povijesni sadržaj - baština

Pula

Pula
Najveći grad na istarskom poluotoku, moderan, ali i bogat 3000 dugom i bujnom povijesti koja je ostavila brojne tragove na ulicama, trgovima, parkovima i građevinama. Posebno se ističe antičkim ostacima u centru grada te nadaleko poznatim Amfiteatrom kao i omiljenim okupljalištem građana, riznicom okusa i boja - gradskom tržnicom.

 

Amfiteatar - antička Pula
Građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada, zaštitni znak grada, u kojem su se u prošlosti priređivale borbe gladijatora, a danas ima ulogu prostora predviđenog za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija. Stalna postava izložbe "Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u Antici" u podzemlju, posvećena je proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja i vinu koja je na ovim područjima aktivna od rimskih vremena. Također prikazuje i promet amfora sjevernim Jadranom i glavnih trgovačkih pravaca.
Povijesni muzej Istre
Smješten u mletačkoj utvrdi – Kaštelu iz 18 stoljeća. Fundus muzeja broji preko 55000 predmeta kulturno-povijesnog, političkog, vojnog i etnografskog karaktera, raspoloženih u 17 zbirki.
Arheološki muzej Istre
Sadrži prethistorijsku građu, rimske spomenike te izložbu kasnoantičkih i srednjevjekovnih arheoloških predmeta.
Augustov hram
Na središnjem gradskom trgu, Forumu, hram koji je posvećen božici Romi i caru Augustu, a sagrađen je između 2. i 14. godine prije Krista. U hramu se nalazi zbirka antičkih skulptura iz Istre, a ističu su mramorni carski kipovi.
Akvarij
Na površini od 2.000 m2 i 60-tak bazena nalaze se organizmi sjevernog i južnog Jadrana, tropske morske i slatkovodne ribe kao i predstavnici europskih rijeka i jezera. Akvarij se nalazi u austrougarskoj utvrdi Verudela sagrađenoj 1886. godine.
Akvarij nudi i mogućnost organizacije radionica prilagođenih školskom uzrastu.
Zvjezdarnica
Mornarička zvjezdarnica austrougarske carske i kraljevske ratne mornarice, utemeljena 1869. godine. Prilikom posjeta prezentira se rad Astronomskog društva "Istra" te eventualno promatranje nekog od nebeskih objekata (Mjesec ili neki od planeta).

Rovinj

Rovinj
Grad sa jedinstvenom starogradskom jezgrom kojom dominira crkva Sv. Eufemije izrastao je na svojoj bogatoj ribarskoj tradiciji. S morske strane zaštićen je visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a sa kopnene čvrstim bedemima.

 

Muzej Batana
Pripovijeda priču o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna - omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu.
Akvarij
U stoljetnoj ustanovi smještenoj pri Centru za istraživanje mora, Institut "Ruđer Bošković", možete doživjeti svu raznolikost jadranskog podmorja. Obiluje primjercima lokalne flore i faune kojima se pokušava dočarati tipična zajednica koja obitava u našem podmorju.

Poreč

Poreč
Grad mozaika, bogate kulture i burne povijesti duže od dva tisućljeća, grad romantike i čarobnih zalazaka sunca, istkan plavim i zelenim bojama Mediterana…

 

Eufrazijeva bazilika
Predstavlja najvredniji spomenik kulture u Poreču. Sagrađena je polovicom 6. stoljeća u doba biskupa Eufrazija po kome je i dobila ime. 1997. godine uvrštena je u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

Buzet

Buzet
Grad piva i tartufa, smješten iznad vječno zelene rijeke Mirne, poznat po pripremi najveće fritade (kajgane) s tartufima na svijetu načinjene od preko 2000 jaja i 10 kg ove osebujne gljive te spremljen u tavi promjera 2,5 metra.

 

Zavičajni muzej
Muzej se nalazi u palači Bigatto (1639.), smještenoj u starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno-povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu.

Motovun

Motovun
Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega, do njegovog venecijanskog trga vodi najdulje istarsko stepenište, s 1052 stepenice.

 


Roč

Roč
Utemeljen kao ilirsko naselje, a prerastao je u rimski castrum. U srednjem vijeku preobrazio se u utvrđeni kaštel ograđen zidinama. Tijekom 15. i 16. stoljeća Roč je bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem slavenskom pismu, glagoljici.

 


Pazin

Pazin
Administrativno središte Istarske županije, grad duge i bogate tradicije, smješten u samom srcu istarskog poluotoka. Pionir znanstvene fantastike, Jules Verne, je u ovaj grad smjestio velik dio radnje svog romana "Mathias Sandorf" iz 1885.

 

Etnografski muzej
U muzeju se istražuje, prikuplja, čuva, proučava i izlaže etnografska građa (zajedno sa zapisima, foto dokumentacijom i zvučnim snimcima) važna za materijalnu i duhovnu kulturu na istarskom prostoru. Smješten je u pazinskom kaštelu, utvrdi kojoj potvrde o postojanju potječu iz 10. st.
Pazinska jama
Najslikovitiji primjer djelovanja prirodnih sila na krški teren Istre. Nalazi se ispod zidina pazinskog Kaštela, točno na granici "sive" i "crvene" Istre. Ta nesvakidašnja igra prirode nadahnula je mnoge pisce poput Nazora, Dantea, Yriartea…

Labin

Labin
Stari srednjovjekovni grad Labin prepun je brojnih umjetničkih ateljea u kojima se osjeća jedinstvenost bivanja u umjetnosti. Ovdje ne gledate samo umjetnine, već ih doživljavate, živite…

 

Muzej rudarstva
Narodni muzej Labin osnovan je kao zavičajni muzej 1960. g. Smješten je u baroknoj palači Battiala-Lazzarini (17./18. st.) u središtu grada. Posebna atrakcija je stalni postav rudarstva koji reflektira gotovo 4-stoljetnu labinsku rudarsku povijest. Uporabom predmeta koji su nekoć rabljeni u rudniku i imitacijom hodnika u dužini oko 150 m nastoji se što vjernije simulirati ambijent rudnika. Prikaz obuhvaća sva karakteristična obilježja rudnika: prugu, vagonete, različite vrste podgrada, radilište s primjerima otkopa, transportnu traku, alate, različite naprave i opremu...

Žminj

Žminj
Smješten u središtu istarskog poluotoka na spojnom položaju prema sedam prirodnih smjerova regionalnog povezivanja. Putujući uz cestu, na puteljcima i livadama mogu se ugledati male, kamene kućice zvane kažuni, jedan od simbola Istre. Služili su kao skloništa težaka od kiše i kao spremište alata i ubranih plodova.

 Želite li naručiti naš katalog?
Prijavite se besplatno na newsletter.
Šalji