Hrvatski jezikEnglish language
Kulturno – povijesni sadržaj - baština
Prirodno – zemljopisne znamenitosti
Sportsko – edukativno - zabavni program
U duhu Istre
Dodatne usluge

Kulturno – povijesni sadržaj - baština

Pula

Pula
Najveći grad na istarskom poluotoku, moderan, ali i bogat 3000 dugom i bujnom povijesti koja je ostavila brojne tragove na ulicama, trgovima, parkovima i građevinama. Posebno se ističe antičkim ostacima u centru grada te nadaleko poznatim Amfiteatrom kao i omiljenim okupljalištem građana, riznicom okusa i boja - gradskom tržnicom.

 

Amfiteatar - antička Pula
Građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada, zaštitni znak grada, u kojem su se u prošlosti priređivale borbe gladijatora, a danas ima ulogu prostora predviđenog za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija. Stalna postava izložbe "Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u Antici" u podzemlju, posvećena je proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja i vinu koja je na ovim područjima aktivna od rimskih vremena. Također prikazuje i promet amfora sjevernim Jadranom i glavnih trgovačkih pravaca.

Cijena
20 kn / učenik
Povijesni muzej Istre
Smješten u mletačkoj utvrdi – Kaštelu iz 18 stoljeća. Fundus muzeja broji preko 55000 predmeta kulturno-povijesnog, političkog, vojnog i etnografskog karaktera, raspoloženih u 17 zbirki.

Cijena
5 kn / učenik
Arheološki muzej Istre
Sadrži prethistorijsku građu, rimske spomenike te izložbu kasnoantičkih i srednjevjekovnih arheoloških predmeta.

Cijena
10 kn / učenik
Augustov hram
Na središnjem gradskom trgu, Forumu, hram koji je posvećen božici Romi i caru Augustu, a sagrađen je između 2. i 14. godine prije Krista. U hramu se nalazi zbirka antičkih skulptura iz Istre, a ističu su mramorni carski kipovi.

Cijena
5 kn / učenik
Akvarij
Na površini od 2.000 m2 i 60-tak bazena nalaze se organizmi sjevernog i južnog Jadrana, tropske morske i slatkovodne ribe kao i predstavnici europskih rijeka i jezera. Akvarij se nalazi u austrougarskoj utvrdi Verudela sagrađenoj 1886. godine.
Akvarij nudi i mogućnost organizacije radionica prilagođenih školskom uzrastu.

Cijena
50 kn / učenik
Zvjezdarnica
Mornarička zvjezdarnica austrougarske carske i kraljevske ratne mornarice, utemeljena 1869. godine. Prilikom posjeta prezentira se rad Astronomskog društva "Istra" te eventualno promatranje nekog od nebeskih objekata (Mjesec ili neki od planeta).

Cijena
10 kn / učenik

Rovinj

Rovinj
Grad sa jedinstvenom starogradskom jezgrom kojom dominira crkva Sv. Eufemije izrastao je na svojoj bogatoj ribarskoj tradiciji. S morske strane zaštićen je visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a sa kopnene čvrstim bedemima.

 

Muzej Batana
Pripovijeda priču o batani, drvenoj ribarskoj brodici ravnoga dna - omiljenom rovinjskom tradicionalnom plovilu.

Cijena
5 kn / učenik (10 kn sa uključenim vođenjem)
Akvarij
U stoljetnoj ustanovi smještenoj pri Centru za istraživanje mora, Institut "Ruđer Bošković", možete doživjeti svu raznolikost jadranskog podmorja. Obiluje primjercima lokalne flore i faune kojima se pokušava dočarati tipična zajednica koja obitava u našem podmorju.

Cijena
15 kn / učenik

Poreč

Poreč
Grad mozaika, bogate kulture i burne povijesti duže od dva tisućljeća, grad romantike i čarobnih zalazaka sunca, istkan plavim i zelenim bojama Mediterana…

 

Eufrazijeva bazilika
Predstavlja najvredniji spomenik kulture u Poreču. Sagrađena je polovicom 6. stoljeća u doba biskupa Eufrazija po kome je i dobila ime. 1997. godine uvrštena je u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

Cijena
15 kn / djeca od 11-18 godina

Buzet

Buzet
Grad piva i tartufa, smješten iznad vječno zelene rijeke Mirne, poznat po pripremi najveće fritade (kajgane) s tartufima na svijetu načinjene od preko 2000 jaja i 10 kg ove osebujne gljive te spremljen u tavi promjera 2,5 metra.

 

Zavičajni muzej
Muzej se nalazi u palači Bigatto (1639.), smještenoj u starogradskoj jezgri. U njemu se čuva vrijedna arheološka, etnografska, kulturno-povijesna, umjetnička i druga građa važna za Buzet i Buzeštinu.

Cijena
10 kn / učenik (uključeno i vođenje i posjet kovačnici i radionici za izradu češljeva od roga boškarina te izložbi oružja iz privatnih zbirki).

Motovun

Motovun
Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega, do njegovog venecijanskog trga vodi najdulje istarsko stepenište, s 1052 stepenice.

 

Mogućnost organizacije lokalnog prijevoza po cijeni od 10 kn po učeniku.

Roč

Roč
Utemeljen kao ilirsko naselje, a prerastao je u rimski castrum. U srednjem vijeku preobrazio se u utvrđeni kaštel ograđen zidinama. Tijekom 15. i 16. stoljeća Roč je bio središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na najstarijem slavenskom pismu, glagoljici.

 

Tiskara Roč
Cijena
10 kn / učenik

Informacije
U cijenu ulazi i prezentacija. Po želji otvara se i crkva i to se ne naplaćuje dodatno.

Pazin

Pazin
Administrativno središte Istarske županije, grad duge i bogate tradicije, smješten u samom srcu istarskog poluotoka. Pionir znanstvene fantastike, Jules Verne, je u ovaj grad smjestio velik dio radnje svog romana "Mathias Sandorf" iz 1885.

 

Etnografski muzej
U muzeju se istražuje, prikuplja, čuva, proučava i izlaže etnografska građa (zajedno sa zapisima, foto dokumentacijom i zvučnim snimcima) važna za materijalnu i duhovnu kulturu na istarskom prostoru. Smješten je u pazinskom kaštelu, utvrdi kojoj potvrde o postojanju potječu iz 10. st.

Cijena
10 kn / učeničke grupe

Informacije
Stručno vodstvo: cijena po grupi iznosi 50 kn.
Pazinska jama
Najslikovitiji primjer djelovanja prirodnih sila na krški teren Istre. Nalazi se ispod zidina pazinskog Kaštela, točno na granici "sive" i "crvene" Istre. Ta nesvakidašnja igra prirode nadahnula je mnoge pisce poput Nazora, Dantea, Yriartea…

Cijena
15 kn / učenik

Informacije
Vođenje se može organizirati: cijena 50 kn po grupi.
U slučaju ružnog vremena posjet je onemogućen.

Labin

Labin
Stari srednjovjekovni grad Labin prepun je brojnih umjetničkih ateljea u kojima se osjeća jedinstvenost bivanja u umjetnosti. Ovdje ne gledate samo umjetnine, već ih doživljavate, živite…

 

Muzej rudarstva
Narodni muzej Labin osnovan je kao zavičajni muzej 1960. g. Smješten je u baroknoj palači Battiala-Lazzarini (17./18. st.) u središtu grada. Posebna atrakcija je stalni postav rudarstva koji reflektira gotovo 4-stoljetnu labinsku rudarsku povijest. Uporabom predmeta koji su nekoć rabljeni u rudniku i imitacijom hodnika u dužini oko 150 m nastoji se što vjernije simulirati ambijent rudnika. Prikaz obuhvaća sva karakteristična obilježja rudnika: prugu, vagonete, različite vrste podgrada, radilište s primjerima otkopa, transportnu traku, alate, različite naprave i opremu...

Cijena
10 kn / učenik

Informacije
Vođenje - 50 kn po grupi

Žminj

Žminj
Smješten u središtu istarskog poluotoka na spojnom položaju prema sedam prirodnih smjerova regionalnog povezivanja. Putujući uz cestu, na puteljcima i livadama mogu se ugledati male, kamene kućice zvane kažuni, jedan od simbola Istre. Služili su kao skloništa težaka od kiše i kao spremište alata i ubranih plodova.

 Želite li naručiti naš katalog?
Prijavite se besplatno na newsletter.
Šalji